SOTS

2kommentarer

Synopsis
Jag vill skapa en musikvideo av Agnes Carlssons låt ”All I want is you”. En musikvideos syfte är vanligen att stödja försäljningen av en artists låt eller skiva, därför kan en musikvideo ses som ett slags reklam. Videon skall rikta sig till kvinnor och män i åldern 16-25. Låten är 3:21 min.
Den sitter en kvinna i en studio liknande miljö, allt är svartvitt. Man ser henne i profil och hon börjar sjunga. Kameran panorerar och kvinnan rör sig även medans hon fortsätter att sjunga versen. I refrängen sitter hon på en snurrande stol och sjunger ”All I want is you”. I vers nr två är vi tillbaka till ungefär samma som vers ett och i refrängen så sitter hon på stolen igen.
Det kommer vara starka kontraster och svartvitt.

Outline
SCEN 1. STUDIO, STARKA LAMPOR. 1:1 Kvinna syns bakifrån. 1:2 Kvinnan titta åt sidan.
SCEN 2. STUDIO, STARKA LAMPOR. 2:1 Kvinnan vänder sig till profil. 2:2 Tittar ner och upp.
SCEN 3. STOL, STUDIO, STARKA LAMPOR. 3:1 Kvinna sitter på stol. 3:2 Stolen snurrar.
SCEN 4. STUDIO, STARKA LAMPOR. 4:1 Kvinna syns bakifrån. 4:2 Kvinnan tittar åt sidan.
SCEN 5. STUDIO, STARKA LAMPOR. 5:1 Kvinna syns bakifrån. 5:2 Ser kvinnan i profil.
SCEN 6. STOL, STUDIO, STARKA LAMPOR. 6:1 Kvinna sitter på stol. 6:2 Stol snurrar.
SCEN 7. STUDIO, RIKTAT LJUS. 7:1 Kvinna tittar in i kameran. 7:2 Hon ställer sig upp.
SCEN 8. STUDIO, RIKTAT LJUS. 8:1 Kvinnan står upp med ryggen vänd, dansar. 8:2 Slutscen, hon tittar in i kameran.

Treatment
SCEN 1. STUDIO, STARKA LAMPOR. 1.1 Musiken börjar. Kvinna sitter på knä med ryggen mot kameran. Kameran: ”Zolly”. 1:2 Kvinnan tittar åt sidan (åt höger). Kameran stilla.
SCEN 2. STUDIO, STARKA LAMPOR. 2:1 Kvinnan vänder sig till profil (åt höger). Kameran följer med. 2:2 Kvinnan tittar upp och ner varierande medans hon sjunger. Kameran stilla.
SCEN 3. STOL, STUDIO, STARKA LAMPOR. 3:1 Kvinna sitter på stol med ryggen åt. 3:2 Stolen snurrar och hon sjunger med i sången. Kameran: Zoom in. Närbild varierande med helbild.
SCEN 4. STUDIO, STARKA LAMPOR. 4:1 Kvinna syns bakifrån, helbild. Sedan zoom in. 4:2 Kvinnan tittar åt sidan (åt vänster), sjunger. Hon tittar upp och ner.
SCEN 5. STUDIO, STARKA LAMPOR. 5:1 Kvinna syns bakifrån, vänder sig till profil. 5:2 Ser kvinnan i profil (åt vänster), sjunger. Hon tittar upp och ner.
SCEN 6. STOL, STUDIO, STARKA LAMPOR. 6:1 Kvinna sitter på stol med ryggen åt. 6:2 Stolen snurrar och hon sjunger med i sången. Kameran: Zoom in. Närbild varierande med helbild.
SCEN 7. STUDIO, RIKTAT LJUS. 7:1 Kvinna tittar in i kameran. Närbild. 7:2 Hon ställer sig upp. Kameran följer med en bit i rörelsen.
SCEN 8. STUDIO, RIKTAT LJUS. 8:1 Kvinnan står upp med ryggen vänd, dansar. Helbild. 8:2 Slutscen, hon tittar in i kameran. Kameran: stilla.

2 kommentarer

Niklas Vedberg

25 Oct 2012 15:44

Hej Minne :)

Efter att ha läst hela din SOTS förstår jag klart och tydligt vad för film du vill göra, även syftes beskrivningen med musikvideon vilken målgrupp den ska vända sig till då det verkar vara många snabba klipp, vilket en musikvideo oftast innehåller.

Dock så tycker jag din synopsis som beskriver musikvideon mer känns som en outline. Kanske skulle skrivit ihop en kortare story om handlingen i sången om händelser som Agnes sjunger om?

Din outline tycker jag är bra detaljerad med händelser vilket underlättar för den som ska filma och för den som ska tillhandahålla rekvisitan, detsamma gäller för din treatment där miljön finns med, så att man ser att det behövs mycket ljus ( så att man ser att man kan behöva externa spotlights).
Jag vet inte om man behöver stapla upp tagningarna under varandra, men jag tycker i alla fall att det underlättar snabbläsning av tagningarna när det är staplat under varandra så att det är mera white space istället för att ha tagningar i en sammanhängande text. Detsamma gäller för treatmentet att det kan bli lite svårläst när det är i en sammanhängande text. Annars tycker jag det är bra beskrivet vilka händelser som ska ske i varje tagning :)

Dock så behöver du ha med vilka perspektiv ( ex. fågelperspektiv, grodperspektiv ) ifall det skall filmas underifrån, ovanifrån osv. Och om det skall gå över till extrem närbild från zoom.

Din storyboard är bra detaljerad med markers så man ser när objekt ska fokuseras på, underlättar även vid redigering när du lagt in vilka tagningsnummer det är vid varje bild ifall någon tagning ska återanvändas. Däremot har du inte skrivit i storyboarden hur zollyn skall hanteras, ifall den ska röra sig mot eller bort från sångerskan och ifall den ska zooma in eller ut medan den rör sig, detta kan bli lite förvirrande om det är någon annan som ska filma.

Annars tycker din sots och planering för filmen fungerar bra :)

Tummen upp ^^

Med vänlig hälsning
Niklas Vedberg

Sandra Classon

25 Oct 2012 20:13

Bra jobbat med SOTS:n! Jag får en klar bild över vad du vill producera och det kommer bli kul att få se slutresultatet .

Om vi tar synopsisen först, som läsare av en synopsis vill jag på ett mycket enkelt sätt se en sammanfattning av filmen. Du skriver en kort, klar och i löpande text sammanfattning men jag saknar den snabba översikten som enkelt med några ord radar upp filmens innehåll och Senare kommer en löpande text med handlingen. Ett tips kan vara att skriva något åt detta håll,

Titel:

Syfte:

Budskap:

Målgrupp:

Genre:

Karaktärer:

Längd:

Handling:

På detta sätt får jag som läser en bättre och snabbare översikt över synopsisen. Något jag saknar från synopsisen är budskapet med musikvideon och titeln som inte framgår tydligt.

När det kommer till ouline och treatmentet är scenspråket vikigt och du gör det bra men det är även viktigt att berätta om det är inomhus eller utomhus. En studio förstår jag att det måste vara inomhus men för att förtydliga detta är det bra att skriva Interiör(inomhus) innan du skriver scenplatsen.

I outline behöver du inte ha med detlajer som ljus utan endast vad som händer i en detaljerad text, Interiör/extiör och scenplats. Annars ser det fint ut.

Ditt tretment ser bra ut men det är några få saker att tänka på. Du förklarar hur kameran rör sig men inte vilket perspektiv den har, om jag skulle filma denna musikvideo åt dig skulle jag vilja veta exakt hur du vill ha den, kolla på nätet för lite olika perspektiv. Jag gillar att du valda att ta med en Zolly Shot, det ska vara rätt svårt att filma men väldigt effektfullt, ska bli mycket kul att se! Glöm inte att i varje scen eller klipp beskiva om det är när-,halv- eller helbild.

Lycka till med filmning och klippning! :)

Kommentera

Publiceras ej